Objavljeno dana

Rosi prihvata da će Markes srušiti njegove rekorde

Devetostruki svetski šampion Valentino Rosi priznao je da su njegovi rekordi u Moto GP šampionatu u opasnosti ukoliko Mark Markes nastavi da vozi u istom ritmu narednih godina.

Markesova pobeda na Velikoj nagradi Tajlanda je bila njegova 42. u kraljevskoj klasi, a dovela ga je na korak od osvajanja pete titule u toj kategoriji, a sedme ukupno. Njegov najbliži rival ima 77 bodova manje četiri trke pre kraja sezone, što znači da je mladom Špancu dovoljno da samo bude ispred vozača Dukatija da bi obezbedio šampionsku krunu.

Sa samo 25 godina, vozač Repsol Honde je, čini se, na odličnom putu da nadmaši Rosijev rekord od 89 pobeda u kraljevskoj klasi, ali i broj od sedam titula u istoj konkurenciji. Više titula u najjačoj kategoriji ima samo Đakomo Agostini – osam.

Međutim, ‚Doktor‘ naglašava da se ne uzbuđuje zbog Markesa, sa kojim poslednjih godina ima problematičan odnos, i toga što će potencijalno nadmašiti njegova dostignuća.

Markes može da nadmaši moje rekorde, ali me to ne uzbuđuje. Morate da razmišljate o sopstvenoj karijeri, a smatram da je moja izuzetno dobra. Ostvario sam veliki broj pobeda, a mogao sam da osvojim i veći broj titula. Najviše žalim zbog izgubljene titule u Valensiji 2006. godine, kada sam napravio grešku“, istakao je Rosi.

Markes već narednog vikenda na Velikoj nagradi Japana ima priliku da obezbedi titulu, a kada to učini biće mu to peta šampionska kruna u poslednjih šest godina u Moto GP šampionatu. Njegov niz prekinuo je samo Horhe Lorenco 2015. godine, a ukoliko nastavi u ritmu kakav ima od tada Markes bi mogao da sustigne Rosija pre nego što mu istekne ugovor sa Repsol Hondom na kraju 2020. godine.

Za sustizanje Rosijevog rekorda po broju pobeda u najjačoj kategoriji verovatno će mu biti potrebno mnogo više vremena, osim ukoliko dramatično ne poveća prosek trijumfa po sezoni. Do ove sezone, njegov prosek je bio sedam pobeda godišnje, a ukoliko bi tako nastavio broj od 90 trijumfa mogao bi da dostigne 2025. godine. Tada će imati 32 godine, sedam manje nego vozač Jamahe sada.